Solis-kake

Kombinasjonen solbær, vanilje og sjokolade er inspirert av en av mine favoritt-is-pinner – Sol-Is! Her er en kake som spiller på den samme smaken – og som i motsetning til ispinnen, kan deles med mange! Enjoy :-).

Lag delene til kakene i rekkefølgen de står her.

PS: det er ikke noe bilde her, fordi jeg … *kremt* … ikke har laget kaken ennå. Dvs. akkurat denne kombinasjonen da, jeg har lagd alle komponentene. Jeg er hellig overbevist om at den blir knallgod!

Bunn
4 eggeplommer
5 egg
180 g sukker
180 g hvetemel
40 g kakao
60 g smør

Pisk eggeplommer, egg og sukker til eggedosis i kjøkkenmaskinen. Bland hvetemel og kakao i en bolle og vend det forsiktig inn i eggedosisen. Rør inn smeltet smør, og ha deigen i formen, halvveis opp på kantene. Stek på 180 grader i ca. 20 min. Avkjøl noe og bruk en kakering i passende størrelse (gjerne litt mindre enn kaken) til å skjære ut bunn. La kaken bli i bunn av kakeringen, moussen skal helles oppå her – etter at kaken er nedkjølt (sett gjerne i kjøleskap).

Solbærmousse
90 g italiensk marengs:
0,27 dl vann
54 g sukker
Vann og sukker kokes til sukkerlake (ca 120 grader)

35,7 g eggehvite
1/3 ts sitronsaft
18 g sukker

Eggehvite, sukker og sitronsaft piskes til marengs. Tilsett så den kokende sukkerlaken i en tynn  stråle mens du pisker forsiktig, skru deretter opp hastigheten og pisk til blandingen har romtemperatur og du har en tykk, skinnende og stiv marengs.

140 g solbærpuré (mos solbær med stavmikser og press ut saften gjennom en sil)
1,5 dl fløte
3 plater gelatin

Legg gelatinplatene i kaldt vann noen minutter. Ta litt av solbærpureen og varm forsiktig opp, bland deretter i den oppbløtte gelatinen. Hell pureen med gelatinen tilbake i den øvrige pureen og bland godt, før du blander det inn i marengsen til en glatt røre. Pisk krem, og vend inn i marengs/puré-blandingen. Hell over sjokoladebunnen, og lag en jevn overflate. Sett i fryseren til den stivner (evt. kjøleskapet hvis du har god tid).

Vaniljemousse
2,5 dl melk

100 g sukker
1 vaniljestang
1,5 eggeplommer
1/2 ss maisenna
3 pl gelatin
2,5 dl kremfløte
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann noen minutter. Bland melk, sukker og delt vaniljestang til vaniljemoussen i en tykkbunnet kasserolle og varm opp til 80 grader. Pisk maisennamel med eggeplommene. Hell melkeblandingen over plommene. Pisk godt over vannbad cirka 10 minutter.
Avkjøl til cirka 50 grader og rør inn gelatinen. Avkjøl til så vidt lunken væske. Halvpisk kremfløten og bland inn med stor visp så ikke luften går ut av massen. Hell over den stivnede bjørnebærmoussen, lag en HELT GLATT OVERFLATE og sett i fryseren til moussen er stiv.
Sjokoladeglasur
75 g vann
150 g sukker
150 g glukose
100 g Viking-melk
5 gelatinplater
150 g mørk sjokolade 70 %
Kok opp vann, sukker og glukose til 105 grader (eller i 2 min). Tilsett fløte og kok opp på nytt. Tilsett bløtlagt gelatin og så sjokolade. Rør godt og avkjøl til lunken temperatur før bruk. Hell over den avkjølte, stive kaken.
Pynt som du ønsker – min filosofi på en sånn fin, blank glasur, er “less is more”, og pynten må gjerne hinte om hva som er inni kaken.
Lykke til!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s